Πρακτικές λύσεις στο θέμα της μεταφοράς παιδιών ηλικίας κάτω των έξι ετών με λεωφορεία για σκοπούς σχολικών εκδρομών και άλλων δραστηριοτήτων, θα αναζητήσει το Υπουργείο Μεταφορών για να τις παρουσιάσει ενώπιον της Βουλής.
Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και τριών Υπουργών, ανατέθηκε στον Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο και στο Υπουργείο να προχωρήσουν σε δοκιμές, ώστε να διαπιστωθεί στην πράξη κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν πρακτικά και με ασφάλεια οι πρόνοιες τις σχετικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε πέρυσι.
Να σημειωθεί ότι, μετά τις αντιδράσεις εμπλεκόμενων, η σχετική νομοθεσία είχε ανασταλεί για ένα χρόνο, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο. Με την ισχύ της νομοθεσίας, όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, τα παιδιά κυρίως προσχολικής ηλικίας παραμένουν περιορισμένα στα σχολεία τους και δεν πηγαίνουν εκδρομές ή άλλες δραστηριότητες, αφού πρακτικά θεωρείται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της νομοθεσίας.
Η Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να έχει η ασφάλεια των παιδιών, σημείωσε ότι δεν πρέπει τα παιδιά να μένουν εγκλωβισμένα στα σχολεία γιατί δεν μπόρεσε η πολιτεία να βρει μια λύση. Ανέφερε ότι θα μπορούσαν κάποιες εταιρείες λεωφορείων να δώσουν προσφορές για ειδικές διαδρομές. Τόνισε ότι η λύση πρέπει να είναι τεχνοοικονομική και ζήτησε από τον Υπουργό Μεταφορών να φέρει λύσεις επί του πρακτέου εντός 2-3 εβδομάδων.
Κοινή αντίληψη στην Επιτροπή, ήταν ότι η όποια νομοθεσία θα πρέπει να επεκταθεί και στις μετακινήσεις παιδιών με λεωφορεία από και προς το σχολείο και όχι μόνο για σχολικές εκδρομές.
Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, δεσμεύτηκε να κάνει μια πρακτική άσκηση, όπου σε λεωφορεία με ζώνες τριών σημείων, όπως προνοεί η νομοθεσία, θα εφαρμοστούν τα κατάλληλα παιδικά καθίσματα στην παρουσία γονιών, δασκάλων αλλά και των ιδίων των παιδιών, ώστε να παρατηρηθεί κατά πόσο η διαδικασία αυτή είναι εφικτή και ασφαλής για τα παιδιά και κατά πόσο υπάρχουν προβλήματα. Στη συνέχεια, όπως είπε, το Υπουργείο θα έρθει εκ νέου στην Επιτροπή με πρακτικές λύσεις.
Εξέφρασε την άποψη ότι το Υπουργείο θεωρεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία, αλλά παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος θα έχει την ευθύνη για την σωστή εφαρμογή της στο λεωφορείο. Εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να την έχει ο ιδιοκτήτης του λεωφορείου με την ανάλογη χρέωση.
Αναφερόμενος σε στοιχεία που συγκέντρωσε το Υπουργείο, ο κ. Καρούσος είπε ότι από αυτή τη στιγμή τα λεωφορεία που διαθέτουν ζώνες τριών σημείων είναι 68 στη Λευκωσία με 1931 θέσεις, στη Λεμεσό 50 με 1271 θέσεις, στη Λάρνακα 35 με 988 θέσεις, στην Πάφο 47 με 1018 θέσεις και στην Αμμόχωστο 5 με 79 θέσεις.
Παράλληλα σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους είπε ότι οι πρόνοιες αυτής της νομοθεσίας είναι πρωτοποριακές και για την Ευρώπη, και όπως είπε δεν είναι ανάγκη να αντιγράφουμε πάντα τους άλλους, αλλά αν κάνουμε κάτι σωστό ας μας αντιγράφουν οι υπόλοιπο.
Την ίδια ώρα έστειλε μήνυμα στους λεωφορειούχους ότι οι νόμοι είναι για να τους ακολουθούμε.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Γιάννης Νικολαΐδης, ανέφερε ότι η μέγιστη ασφάλεια είναι ένα παιδάκι να μετακινείται στο σωστό κάθισμα με ράχη το οποίο να είναι ορθά τοποθετημένο σε ζώνη τριών σημείων, ενώ όπως είπε αν δεν τοποθετηθεί το κάθισμα σωστά ή αν δεν τοποθετηθεί το κατάλληλο κάθισμα σε ζώνη τριών σημείων είναι περισσότερο επικίνδυνο.
Είπε επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι τώρα για την εφαρμογή του νόμου ήταν η έλλειψη κατάλληλων λεωφορείων, τα οποία ωστόσο σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο του έγινε από το Τμήμα φαίνεται ότι υπάρχουν.
Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ζήτησε να αντιμετωπιστεί το θέμα της ασφάλειας των παιδιών με τη δέουσα σοβαρότητα και επιστημονικότητα. Ανέφερε ότι το Υπουργείο θα δει με θετικό τρόπο οποιοδήποτε τεκμηριωμένο αίτημα έρθει κοντά του και θα προσαρμόσει ανάλογα τη δημοσιονομική πολιτική.
Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, αφού τόνισε ότι θέση του Υπουργείου είναι να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια στις μεταφορές, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δοθεί μια λύση η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί. Εφόσον, όπως είπε, γίνει η ρύθμιση, οι εκπαιδευτικοί θα την εφαρμόσουν, όσο τους αναλογεί η ευθύνη και είναι οι πρώτοι που σκέφτονται την ασφαλή μεταφορά. Θα πρέπει ανέφερε να προσδιοριστεί σε τεχνικό επίπεδο τι πρέπει να γίνει και να εξασφαλίσει ο νόμος ότι μπορεί να εφαρμοστεί. Η λύση πρόσθεσε, δεν είναι να αποφεύγονται οι μεταφορές παιδιών όπως ήταν και το αποτέλεσμα του νόμου.
Αντιδράσεις υπήρξαν στην Επιτροπή εκ μέρους του συνδέσμου των λεωφορειούχων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο νόμος, όπως έχει ψηφιστεί, δεν μπορεί να εφαρμοστεί και ότι είναι πιο επικίνδυνο να μπαίνουν ανυψωτικά καθίσματα με ζώνες τριών σημείων. Παράλληλα αναφέρθηκε ότι χρειάζεται μεγάλη επένδυση για να γίνει κάτι τέτοιο σωστά και με προδιαγραφές. Την ίδια ώρα ανέφεραν ότι εδώ και 40 χρόνια δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στην ασφάλεια με τις ζώνες δύο σημείων, στη διακίνηση παιδιών.
Εκ μέρους του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής εκπαίδευσης αναφέρθηκε ότι από έρευνα που έκαναν στο διαδίκτυο είδαν ότι σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες δεν απαιτούνται ζώνες τριών σημείων και θεωρείται ασφαλής η μεταφορά με ζώνες δύο σημείων. Ζητήθηκε παράλληλα περαιτέρω αναστολή του νόμου μέχρι να εξεταστούν και οι πρακτικές άλλων χωρών.
Εκ μέρους της ΠΟΕΔ αναφέρθηκαν τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν, ενώ προτάθηκε να υπάρξει ρυθμιζόμενη ζώνη στα λεωφορεία όπως υπάρχει στα ΙΧ ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται στο ύψος του παιδιού.
Εκ μέρους των οργανωμένων γονέων προδημοτικής εκπαίδευσης τονίστηκε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να τοποθετούνται σωστά τα καρεκλάκια στις ζώνες τριών σημείων.
Εκ μέρους της Αστυνομίας αναφέρθηκε ότι είναι αδιανόητο να θεωρείται ότι οι ζώνες δύο σημείων είναι καλύτερες από αυτές των τριών σημείων και το θέμα είναι να τοποθετείται σωστά το καρεκλάκι.
Μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Γιώργος Προκοπίου, ανέφερε ότι η απόφαση είναι πλέον πρακτική και θα πρέπει εντός ενός μήνα, ο Υπουργός Μεταφορών να φέρει λεωφορεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παιδιά και ειδήμονες επί των θεμάτων ασφαλείας, ώστε να κάνουν μια πρακτική εξάσκηση, να δουν επί τόπου και στην πράξη τα προβλήματα και αναλόγων των αποτελεσμάτων να ενημερώσουν τη Βουλή για να λάβει αποφάσεις. Προτεραιότητα όλων, όπως είπε, είναι η ύψιστη ασφάλεια των παιδιών, ενώ σημείωσε ότι ο νόμος θα παραμένει σε ισχύ μέχρι υπάρξουν πρακτικά αποτελέσματα.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα παραγωγική συνεδρίαση, ενώ ανέφερε ότι εξήχθη το συμπέρασμα ότι η ασφάλεια των παιδιών μας αποτελεί προτεραιότητα όλων. Χρειάζεται ωστόσο, όπως είπε, να βρούμε εκείνη τη λύση που να είναι εφαρμόσιμη και θα έχει τα ανάλογα αποτελέσματα.
Πηγή: ΚΥΠΕ